miercuri, 19 ianuarie 2011

. Principiile impunerii


1. Principiul echitatii fisale. Ca  notiune echitatea fiscala inseamna dreptate sociala in materie de impozite.Respectarea echitatii fiscale presupune indeplinirea mai multor conditii, si anume :
- asigurarea venitului minim neinpozabil . adica scutirea de la impozit a unui venit minimcare sa permita satisfacerea nevoilor de trai strict necesare.  
  - sarcina fiscala sa fie stabilita in functie de puterea contributive a fiecarui platitor, adica avandu-se in vedere marimea venitului sau averii care face obiectul impunerii, precum si a situatiei personale a acestuia. 
 - impunerea sa fie generala, adica sa cuprinda toate categoriile sociale, respective toate persoanele care realizeaza veniturisau poseda un anuit gen de avere , cu exeptia persoanelor al caror venit se situeaza sub un anumit nivel (minim neimpozitabil)
2. Principiul de politica financiara. La introducerea unui nou impozit se cere ca acesta sa indeplineasca si unele cerinte de ordin financiar:
 - randamentul fiscal ridicat (Conditii:
a) impozitul sa aiba un caracter universal,
 b) sa nu existe posibilitati de sustragere de la impunere,
c) volumul cheltuielilor privind stabilirea materiei impozabile , calcularea si perceperea impozitelor sa fie cat mai redus posibil)   
 -sa fie stabil ( un impozit este considerat stabil atunci cand randamentul sau ramane constant de-a lungul intregului ciclu economic) 
-sa fie elastic (Elasticitatea impozitului presupune ca acesta sa poata fi adaptat in permanenta necesitatilor conjuncturale de venituri ale statului .
3. Principii de politica economica si sociala . In unele state prin impozitele practicate se urmareste si realizarea unor obiective sociale, cum ar fi: incurajarea sau reducerea natalitatii, limitarea consumului unor produse daunatoare sanatatii , stimularea contribuabililor la actiuni caritare. IN Romania impozitele si taxele reglementate de codul fiscal  se bazeaza pe urmatoarele principii :
a ) neutralitatea masurilor fiscale in raport cu diferitele categorii de investitori si capitaluri , cu forma de proprietate asigurand conditii egale investitorilor, capitalului roman si strain. 
b) certitudinea impunerii  prin elaborarea unor norme juridice clare  pentru fiecare platitor .  
c) echitatea fiscala la nivelul persoanelor fizice, prin impunerea diferita a veniturilor , in functie de marimea acestora.  
d)eficienta impunerii prin asigurarea stabilitatii pe termen lung  a prevederilor Codului Fiscal  astfel incat aceste prevederi san u conduca la efecte retroactive defavorabile pentru persoane fizice si juridice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu