miercuri, 19 ianuarie 2011

Functia de repartitie a finantelor publice

Cuprinde 2 faze : -  constituirea fondurilor banesti
                             -   distribuirea fondurilor banesti

   In prima faza are loc formarea fondurilor publice de resurse banesti , actiune la care participa : intreprinderile indiferent de forma d e proprietate si de forma juridical de organizare ; institutiile publice si unitatile din subordinea acestora ; populatia persoanele fizice si juridice rezidente in strainatate , dar care realizeaza venituri in tara considerata.
Sursele de constituire a fondurilor publice sunt reprezentate  de : impozite , taxe , penalitati , amenzi , majorari de intarziere , varsaminte din profitul regiilor autonome , donatii incasate , rambursari ale imprumuturilor de stat acordate , alte venituri .
  A doua faza a functiei de repartitie o reprezinta distribuirea sau repartizarea fondurilor publice pe beneficiari –pers fizice si juridice .
  Repartizarea propriu –zisa a fondurilor este precedata de “invenatrierea “ nevoilor sociale existente in perioada respectiva , de evaluarea lor in expresie baneasca  si de ierarhizarea acestora in functie de important ape care o prezinta , operatiune realizata de autoritatile publice si justificata de caracterul nelimitat al nevoilor sociale (cererea) dar si de caracterul limitat al resurselor financiare (oferta ).
Distribuirea resurselor financiare publice consta in stabilirea cheltuielilor publice pe destinatii si anume : invatamant , sanatate , cultura , asigurari sociale ,si protectie sociala , aparare nationala , ordine publica , actiuni economice , datorie publica etc .
  In cazul Romaniei marimea fondurilor de resurse publice a realizat un trend crescator ca urare a cresterii sustinute  PIB , acestea provenind in special din resurse interne , respectiv din sectorul privat .

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu